Mainostajien tulee keksiä jatkuvasti uusia keinoja tavoittaa kuluttajat, ihmisten siirtyessä käyttämään sisältöjä, joissa he saavat itse valita mitä katsovat, lukevat tai kuuntelevat. Uudet sukupolvet ovat jo pitkään myös siirtyneet pois perinteisten medioiden ääreltä ja yhä enemmän sosiaaliseen mediaan, ja somea taas käytetään yhä enemmän mobiilina, eikä perinteisiltä päätelaitteilta.

Natiivimainonta on yhä enemmän yleistyvä keino tavoittaa tarkkanäköinen ja perinteisiä mainoksia kammoava kuluttaja. Natiivimainontaa on määritelty maailmalla eri tavoin ja joskus rajaa on vaikeaa vetää, mutta yleisesti sillä tarkoitetaan usein sisältöä joka vaikuttaa journalistiselta tai viihteelliseltä sisällöltä, mutta onkin tehty yhteistyössä jonkun kaupallisen tahon kanssa. IAB Finland on määritellyt natiivimainonnan seuraavasti:

 

’’Natiivimainos on mainosmuoto, jonka ulkomuoto on yhteneväinen ympäristönsä kanssa, ja sen sisältö on linjassa sivuston muun sisällön kanssa.’’

 

Avain on siinä, että julkaisu sopii tyylillisesti kyseessä olevan median muuhun sisältöön. Maksetusta mainoksesta tulee kuitenkin olla merkintä julkaisun yhteydessä. Ideana on luonnollisesti tavoittaa kuluttaja niin, ettei tämä välttämättä huomaa sitä, ainakaan heti. Mutta hyvä natiivimainonta tarjoaa myös kuluttajalle jotakin, jolloin mainosta ei niinkään tarvitse piilottaa, sillä se ei ärsytä.

Kuluttajille suunnataan mainontaa monesta muustakin lähteestä, niin etteivät ne alkuun vaikuta mainoksilta, esimerkiksi vaikuttajamarkkinointi tai tuotesijoittelu. Natiivimarkkinoinnin ideana on kuitenkin pohjimmiltaan myydä mainostajalle tilaa, joka on totutusti kuulunut median omalle sisällölle, ja usein nykyään digiympäristössä.

 

Journalismin pelastus?

Amerikassa natiivimainonta on yleisempää ja siihen suhtaudutaan pääosin suhteellisen suopeasti. Mediatalot ovat nähneet sen yhtenä ratkaisuna journalismin ja perinteisen median kriisiin. Periaatteessa natiivimainonta ei vaaranna journalismia, kunhan sisällön säännöt sanelee journalisti, ei asiakas, ja julkaisusta käy selkeästi ilmi sponsorointi. Suomessa asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, koska journalismin objektiivisuutta pidetään lähes isänmaallisuuteen verrattavana arvona. Saa nähdä, milloin natiivimainonta lähtee luovalla tavalla Suomessa lentoon, ja sen koko potentiaali valjastetaan käyttöön.

Amerikassa on myös päästy pitkälle natiivimainonnan kehityksessä ja onnistuttu tuottamaan todella hienoja kampanjoita, kuten vaikka tämä New York Timesin yhteistyö Netflixin kanssa, jota pidetään kenties parhaana natiivimainoksena koskaan. Times julkaisi jutun naisvankiloista ja naisvangeista samaan aikaan kuin Netflixin Orange is the New Black -sarjan toinen kausi ilmestyi. Syväluotaavassa ja ehdottomasti kiinnostavassa artikkelissa ei kehotettu katsomaan sarjaa kertaakaan. Alusta asti on kuitenkin samanaikaisesti selvää, että kyse on yhteistyöstä kyseisen sarjan kanssa.

 

Think outside the box

Tässä olisikin toimivan natiivimainonnan resepti: tarjoa kuluttajalle aidosti kiinnostavaa ja laadukasta sisältöä, myös esteettisesti. Älä yritä peittää yhteistyötä tai mainosta, ellei se ole luonnollista, se aliarvioi lukijaa. Ole rohkea sisältöjen kanssa, kliseisesti sanottuna; ’’Think outside the box’’. Kerro tarina tai tuota aidosti uutta tietoa. Muista myös seikka joka pätee mihin tahansa mainontaan, mutta varsinkin natiivimainontaan; sisältö on aina suunniteltava myös sen julkaisualustan mukaan.

Sara Keinänen

Author Sara Keinänen

Sosiaaliseen mediaan ja visuaaliseen viestintään intohimoisesti suhtautuva sisällöntuottaja, yhteiskuntatieteiden kandidaatti, instagram-addikti ja Antti Tuisku-fani. Parasta on glitterbileet.

More posts by Sara Keinänen