Työntekijöidemme sivuprojektit-sarja jatkuu! Tässä tapauksessa kyseessä on itseasiassa meiltä jo eteenpäin jatkaneen (ja paljon ikävöimämme) Saaran haastattelu hänen ylläpitämästään Ammattisurkeakoululainen-nimeä kantavasta Facebook-sivustaan. Pidemmittä puheitta, päästetään Saara ääneen:

Kuvaile sivuprojektia omin sanoin:

Ammattisurkeakoululainen on Facebook-sivu, jossa jaetaan meemien muodossa korkeakouluopiskelijan jokapäiväisen elämän tuntemuksia. Luonnollisesti montaakaan positiivista tuntemusta ei tunnu löytyvän ja meemikulttuurin mukaisesti vitsit/meemit ovat sarkastisia ja kärjistettyjä.  Ylläpitäjinä toimii tällä hetkellä minä, Saara Rostedt, ja Kirsi Rajala.

Miten Ammattisurkeakoululainen sai alkunsa?

Reilu vuosi sitten, kun jaoimme kavereiden kanssa keskenämme itsetehtyjä meemejä siitä, miten rankalta opiskelu tuntui. Tarpeeksi naurettuamme toistemme luomuksille, aloimme keskustelemaan siitä, pitäisikö meemejä jakaa muillekin ja perustaa oma sivu Facebookiin – niinpä loimme todella alkukantaisen Ammattisurkeakoululaisen ja heitimme sinne kuviamme. Emme asettaneet alkuun Kirsi Rajalan, toisen ylläpitäjän, kanssa mitään tavoitteita sille mitä sivulta haluaisimme. Ajatuksena oli vain jakaa meemien muodossa ajatuksia, joita pälkähti päähän arjessa (useimmiten tylsillä luennoilla). Matkan varrella olemme saaneet paljon hyviä ideoita myös muilta ihmisiltä ja seuraajilta.

Nopeaa kasvua

Huomasimme nopeasti, että ihmisiä alkoi kerääntyä tykkääjiksi yhä enemmän ja mietimme uudestaan, mitä haluamme sivulta. Päätimme, että jos näemme päivän jolloin meillä on tuhat tykkääjää, voimme sanoa onnistuneemme naurattamaan muita samojen asioiden kanssa painivia opiskelijoita. Tuhannen tykkääjän tavoite tuli täyteen parin kuukauden sisällä, ja nyt maaliskuussa 2017 tykkääjiä on lähes 14 000 tilin kasvaessa tuhansilla kuukaudessa. Meitä itseämmekin naurattaa edelleen, joten voisi sanoa, että meininki on edelleen hyvä ja haluamme edelleen jatkaa sivun ylläpitämistä ja ihmisten hauskuuttamista.

Miten NoBotilla opitut asiat ovat auttaneet projektissa: 

NoBotissa työskentelyn ohella opin arvostamaan orgaanisesti tavoitettuja yleisöjä. Koska emme ole ikinä mainostaneet tai markkinoineet Ammattisurkeakoululaista rahalla missään tai mitenkään, olen todella ylpeä siitä, miten laajan yleisön olemme saaneet – lisähuomiona vielä se, että yleisömme on todella oikeaa kohderyhmää ja sellaisia ihmisiä, joita oikeasti kiinnostaa asiamme. Tässä olisi vielä monilla yrityksillä mielestäni petrattavaa orgaanisesti menestyvän sisällön luominen ei aina ole niin helppoa.

Ei suunnitelmia kaupalliseen käyttöön

Teimme alusta asti päätöksen siitä, että emme aio hyödyntää sivua kaupallisesti, vaan pidämme homman kasuaalina ja helposti lähestyttävänä, ilman turhaa pakottamista. NoBotista saamani opit sosiaalisen median hyödyntämisestä yritysten ja yhdistysten arjessa olisivat kuitenkin kullanarvoisia, jos haluaisimme alkaa rakentamaan yhteistyökumppanuuksia ja sivusta oikeasti rahaa tuottavan.

Yhteisömanageroinnin tärkeys

Eräs konkreettinen oppi on ollut myös seuraajan ja tykkääjän huomioiminen sisällön ja julkaisuajankohtien suhteen. Liian harvakseltaan julkaistu sisältö ei riitä pitämään kiinnostusta yllä – säännöllinen, suunniteltu julkaiseminen on tärkeää myös Ammattisurkeakoululaisen kaltaisilla sivuilla. Myös NoBotilla työskentelyn aikana opittu aktiivinen kommentointi ja tykkääminen seuraajien suuntaan on osoittautunut hyväksi tavaksi huomioida ja kiittää seuraajia siitä, millainen sivustamme on tullut ja mihin se on menossa. Ylipäänsä pienen strategian luominen on auttanut ylläpidossa, vaikka sivu on enemmänkin harrastus.

Perusymmärystä analytiikasta

Analytiikan tutkiskelu ja Facebookin algoritmien perusymmärrys, minkä opin NoBotilla, ovat olleet hauska ja tarpeellinenkin lisä Ammattisurkeakoululaisen ylläpitäjyydessä. Esimerkiksi seuraavaa en olisi hoksannut Facebookin algoritmiksi, ellen olisi ollut NoBotilla töissä: tavoitettavuutemme pyörii normaalisti isolla haarukalla noin 50 000  ihmisestä jopa hieman alle 300 000:een, mutta heti saavutettuamme 10 000 tykkääjän rajan alensi Facebook tavoitettavuutta ja kehottaa tietenkin entistä enemmän käyttämään rahaa markkinointiin. Facebookista saatava analytiikka on auttanut myös julkaisujen aikatauluttamisessa, tykkääjien profiloinnissa ja yksinkertaisesti huomaamaan sen, millainen sisältö lähtee leviämään ja kiinnostaa yleisöä tykkääjäkuntaa laajemmaltakin alueelta.

Miten olet hyödyntänyt tai aiot hyödyntää ulkopuolisista projekteista saatuja asioita NoBotilla työskennellessä?

Työskennellessäni NoBotilla tykkääjiä/seuraajia oli noin puolet nykyisestä määrästä, mutta silti sivu oli suosittu jo silloin. Ammattisurkeakoululaisen ylläpitäminen auttoi erityisesti näkemään arkisen, huumorilla sävytetyn sisällön arvon sosiaalisessa mediassa ja näkemään, millainen sisältö kiinnostaa tätä tiettyä ryhmää, eli noin 18-30 vuotiaita nuoria opiskelijoita. Koska sosiaalisessa mediassa ei tarvitse aina olla niin vakava ja kaiken ei tarvitse huutaa korporaatiomaista viestintätapaa, auttoi Ammattisurkeakoululaisen ylläpitäminen siirtämään oikeanlaista huumoria liiketoimintaan, esimerkiksi meemien muodossa.

Suvi Kinnunen

Author Suvi Kinnunen

Terävä kynä, terävä mieli. Olen nopeatempoisesta ympäristöstä ja ajattelusta syttyvä persoona, joka ei usko inspiraation odottamiseen.

More posts by Suvi Kinnunen